„Țigările electronice și dispozitivele ce încălzesc tutunul nu ard materia vegetală, ci produc aerosoli. Drept urmare, nu este interzis consumul acestora în spații publice, conform legislației în vigoare. Or, necunoscând impactul pe care aceste produse îl pot avea asupra sănătății consumlatorilor sau al persoanelor din al persoanelor din jur este necesară extinderea sensului legii pentru interzicerea acestor produse în spații publice închise, mijloace de transport în comun, locuri de joacă și instituții sanitare sau de învățământ. Rațiunea acestor modificări legislative sunt similare celor care au dus la includerea în forma actuală a Legii nr. 349/2002, art. 3 al 1² a prevederilor suplimentare privind interdicția țigărilor electronice în mijloacele de transport în comun”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.
Proiectul modifică următoarele articole: la art. 2, litera e) se modifică și va avea următorul conținut: „fumat se înțelege inhalarea involuntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe, precum și inhalarea involuntară a aerosolilor rezultați în urma vaporizării substanțelor cu dispozitive electronice de tip țigaretă electronică sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combusti amestecului”. La art. 3, alineatul 1² se abrogă.
Inițiativa depusă la Senat, în calitate de primă cameră sesizată, este semnată de 23 de parlamentari USR, PNL, UDMR și câțiva independenți.